Mekaanikolla on merkittävä rooli kilpailijan apuna

12.12.2021Petri Niemelä

Kilpailutoiminnassa luonnollisesti kilpailija saa kaikkein suurimman huomion, mutta on hyvä huomata, että kilpailijan taustalla toimii usein monen henkilön tiimi mahdollistamassa sen, että kilpailija voi keskittyä varsinaiseen urheilusuoritukseen ja siihen valmistautumiseen.


Yksi näistä kilpailijan taustalla toimivista henkilöistä on mekaanikko. Mekaanikon tehtävät monesti vaihtelevat hiukan sen mukaan ollaanko harjoittelemassa, kilpailemassa vai valmistautumassa kilpailuun tai harjoitukseen.


Harjoituksissa mekaanikon rooli on auttaa kilpailijaa harjoituksen suorittamisessa, esimerkiksi huomioimalla valmentajan antamia ohjeita, videokuvaamalla kohtia, joihin juuri siinä harjoituksessa keskitytään, tai kellottamaan kierrosaikoja. Tehtävät riippuvat hyvin paljon siitä mitä milloinkin ollaan harjoittelemassa.


Harjoitusten ja kilpailuiden välissä mekaanikon tehtäviin kuuluu kaluston huolto ja korjaus.


Kilpailupäivän aikana mekaanikon tehtävät ovat hiukan täsmällisemmät ja keskittyvät kilpailupäivän läpiviemiseen.
Koska tunnen itse parhaiten motocrossin käytännöt, niin kirjoitan hiukan mitä kaikkea motocrosskilpailussa mekaanikko tekee.


Päivän ensimmäinen virallinen ajosessio on yhdistetty harjoitus ja aika-ajo. aika-ajossa kilpailijan tavoitteena on ajaa mahdollisimman nopea kierrosaika. Hyvän kierrosajan avulla kilpailija ensimmäisenä varmistaa paikkansa päivän A-finaaliin ja sen lisäksi määrittää sen monentena hän pääsee valitsemaan lähtöpaikan.


Oheiset valokuvat on otettu 2021 kesällä Imatran motocrossliigan kilpailun aika-ajosta, ratavarikolta. Aika-ajon aikana kilpailijan mekaanikko näyttää ratavarikolta näyttötaulun avulla kilpailijalle tilannetietoa ja pyrkii siten auttamaan kilpailijaa tehtävässään.


Välillä kilpailija saattaa tulla ratavarikolle hiukan huilaamaan, juomaan ja/tai muuttamaan pyörän asetuksia paremmin rataan sopiviksi. Samalla kun kilpailija käy ratavarikolla on hyvä kohta keskustella kuinka eri kohdissa rataa olisi hyvä ajaa ja missä kohdassa mekaanikon mielestä kilpailija voisi ajaa kovempaa. Mekaanikko näkee ratavarikolta hyvin myös muiden kilpailijoiden suoritukset, joita hänen on mahdollista verrata oman kilpailijansa suoritukseen ja sen kautta auttaa kilpailijaa löytämään paikat joissa hän voisi saada ajaa paremmin ja siten pyrkiä saamaan paremman kierrosajan.


Varsinaisten kilpailuerien aikaan mekaanikko seuraa kilpailijan sijoitusta, kierrosaikoja suhteessa edessä ja takana oleviin kilpailijoihin ja viestittää tilannetietoa ratavarikolta näyttötaulun avulla. Esimerkiksi jos kauempana edessä olevalla kilpailijalla jostain syystä kierrosaika on huonontunut, esimerkiksi teknisen vian myötä on näyttötaululla mahdollista välittää tästä tieto.

Sivuston tarjoaa CrossiBlogi Racing Oy