Kaijalla on asiaa

10.3.2022Kai Leinonen

”Kylläpä lämmitti, että joku kysyy meiltä neuvoa.” Edellä mainittuun lauseeseen kytkeytyy Kaija Yliniemen ammattimaisuuden ydin, urheilusta tehtävä hyvä juttu. Suurelle urheilua seuraavalle yleisölle otsikkotasolla nimi on tuttu, mutta STT:n (Suomen Tietotoimisto) urheilupuolen tuottajalla on erittäin laaja näkemys/osaaminen moottoripyöräilynkin saloista. Me emme keskity kertomaan henkilön yksityistä taustaa, vaan raakaa, ydinosaamisen tuomaa kokemusta sanoiksi muutettuna.

Hyvä tiedottaminen ei ole rakettitiedettä

Pääsin osallistumaan taannoin erääseen autourheilupuolen keskusteluun tiedottamisen mukamas vaikeudesta. Hämmästyin suuresti erään kokeneen tiedotusta hoitaneen henkilön kommentteja keskustelun ohessa. ” Laitan toimituksiin tulospalveluiden nettisivuosoitteet, jotta he voisivat sieltä hakea tarvitsemansa tulokset käyttöön…” Ja muuten kyseessä oli kansallinen rallikilpailu. Heräsi ajatus asiaan perehtyneenä: ”Miten näinkin yksinkertainen asia voidaan saada vastaamaan Hölmöläläisten kylän tapaa tehdä uudestaan ja uudestaan kaikki päin sitä ainoaa!” Asiaa hiukan pyöriteltyäni muodostui Yliniemen kanssa käydyistä keskusteluista selkeä kuva.

”Tulokset ja kommentit päivän onnistujilta luovat tiedotteen rakenteen. On hyvä myös etukäteen kertoa meille, jos toimittaja sattuisi olemaan keikalla, ketä kannattaa seurata.” Siis perusasioita. Ja mahdollisimman yksinkertaisesti.

”Suurimmat virheet tapahtuvat uutisten julkaisemisessa, jossa mä julkaisen tämän huomenna. Se on suurin syy julkaisemattomuuteen, koska seuraavana päivänä edellisen päivän uutinen on jo vanha.” Yliniemi mainitsee myös tarjonnan, jota on laidasta laitaan ja paljon. ” Urheilussa päätapahtumapäiväksi on muodostunut lauantai, ja tiedotteita tulee todella paljon eri lajeista. Moni laji ansaitsisi paljonkin enemmän tilaa mediassa, mutta virheet tiedotteissa ja niiden toistaminen ovat syy meillekin painaa DELETE-nappulaa saadessamme tietoa lajin tapahtumista.”

Jos tiedotteen käsittelyyn tai lisätiedon etsimiseen menee enemmän kuin vartti, homma voi jäädä tekemättä, koska ei ehdi.

Päivittäismedia haluaa tietoa moottoripyöräilyyn liittyvistä uutisista ja ilmiöistä.

” KV-tasolla ajavien kuljettajien tekemiset ja menestys kiinnostavat aina päivittäismediaa. Ongelmia tarkastellessa suurimpana yksityiskohtana näen jokaisen urheIlijan taustavoimien lähettävän oman tiedotteen. Niitä sitten tipahtelee pitkin iltaa, ja koosteen tekeminen on aikaa vievää työtä. Esimerkkinä takavuosilta Juha Salmisen, Samuli Aron, Mika Aholan ja Marko Tarkkalan menestyksen aikana endurosta tuli MM-sarjan kilpailupäiviltä koottu tiedote kaikista SUOMALAISkuljettajista. Näin pienten lajien on mahdollista saada medialta helpommin tilaa julkaisuille”, Yliniemi toteaa heitä hyödyttäneistä tavoista saada tilaa jutuille valtakunnan mediassa. ” Jos voisin antaa tässä pienen vinkin, varsinkin KV-toiminnan osalta, olisi moottoripyöräilyn osalta useamman lajin yhteistiedotteelle tilausta ja varsinkin etukäteen tieto sellaisesta julkaisusta auttaisi meitä välittämään sen eteenpäin asiakkaillemme.” KUNHAN TÄLLAINEN TIEDOTE TULISI NOPEASTI.

Kansallista toimintaa tarkastellessa tulosinfo ja ilmiöt ovat Yliniemen näkemyksen mukaan urheilua seuraavan joukon mieleen. ” Otamme ehdotuksia vastaan mielenkiintoisista ilmiöistä ja henkilöistä, joista voimme kertoa omille asiakkaillemme ja saada juttuja läpi asiakkaidemme julkaisuissa.”

Asiaa tulee edistää näin lajiemme kattojärjestön 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Teksti: Kai Keinonen
Kuva: Kaija Yliniemi

Sivuston tarjoaa CrossiBlogi Racing Oy