Kilpailussa katsojana, Peten uusi normaali

21.6.2022Petri Niemelä
SM MXD palkintojenjako Siilinjärvellä

Perheessämme aloitettiin motocrossin harrastaminen 2009 ja taisin aloittaa motocross-lajiryhmässä 2014. Voikin sanoa, että vuodesta 2009 lähtien lähes kaikki viikonloput toukokuun alusta syyskuun loppuun on tullut vietettyä kilpailu- tai treenireissuissa, eri puolilla Suomea ja Baltiaa.

Kilpailumielessä motocross loppui meillä muutama vuosi sitten ja lajiryhmähommat loppuivat viime vuoden syksyllä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että olen tämän kevään ja alkukesän opetellut uudenlaista motocrossharrastusta ja onkin pakko todeta, että on ollut mielenkiintoista ja samalla välillä jopa hiukan vaikeaa oppia uudenlainen ”uusi normaali”.

Kun on reilut kymmenen vuotta kiertänyt kilpailusta toiseen ja aina on ollut joku ns. virallinen syy olla kilpailupaikalla, on kyllä muuten mukavaa olla kilpailuissa ilman mitään virallista velvoitetta tai vastuuta. Voi tulla ja mennä miten itseä huvittaa; jos huvittaa olla kisoissa vain yhtenä päivänä kahden tai jopa kolmen päivän sijaan, niin sitten on vain sen yhden päivän.

Pari vuotta sitten mietin, että haluaisin opetella videomuotoista tarinan kertomista. Valitettavasti se ei oikein onnistunut, kun kaikki vapaa-aika meni Moottoriliiton erilaisissa tehtävissä. Kun viime syksyn lajiryhmämuutoksen myötä kalenteriin vapautui 20-40 tuntia viikossa aikaa, on aika riittänyt myös videokuvaamisen opettelemiseen.

Tänä vuonna tein pienet videoleikkeet Sipoon ja Vantaan motocross-liigakilpailuista ja niistä sain paljon oppia ja kokemusta, sekä kauhean paljon intoa oppia lisää. Tutussa ympäristössä, tuttujen ihmisten parissa on helpompi opetella, kuin täysin vieraassa ympäristössä. Katse kääntyi siis luonnollisesti motocrossin kalenteriin ja pohdintaan siitä, mihin kilpailuun olisi ajallisesti mahdollista päästä. Siilinjärvellä on aina järjestetty hienot ja näyttävät kilpailut, rata-alue on myös tosi hyvä ja sopii videokuvaukseen kuin nenä päähän. Sain kun sainkin järjestettyä kalenteriini sopivan kolon reissua varten, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja ”matkavessan” kera nokka kohti Siilinjärveä.

Asuntoauto (eli se ”matkavessa”) ja mahdollisuus tehdä etätöitä on kyllä hieno yhdistelmä. Tavoitteena oli päästä perjantaina varikolle ajoissa, mutta samaan aikaan päivän työtehtävät piti hoitaa. Lähdin liikkeelle torstaina illalla, heti työpäivän jälkeen. Suunnitelmana oli ajaa Siilinjärven suuntaan niin pitkälle, kun tuntuu mukavalta ja etsiä sopiva yöpymispaikka. Lopulta yöpymispaikaksi valikoitui Mikkelin ABC:n matkaparkki. Sieltä sai myös sähkön, joten perjantaina oli hyvä viettää matkaparkissa päivä ja tehdä päivän työt. On vielä sanottava, että 10 € yöpymispaikasta ja sähköstä ei ole ollenkaan paha hinta.

Perjantaina iltapäivän puolella jatkoin matkaa ja suuntasin Siilinjärven motocross-varikolle, jossa hyvin ystävälliset varikkohenkilöt näyttivät parkkiruudun. Vielä kerran iso kiitos sekä SM-sarjan promoottorille että Siilinjärven kerholle, että pääsin varikolle viikonlopuksi!

Viikonloppua hiukan varjosti vesisateen uhka. Ei se vesisade muuten huolestuttanut, mutta kamerat ei oikein tykkää vesisateesta. Lopulta lauantaina kuitenkin saatiin nauttia tosi kivasta säästä ja sain kuvattua SM MXD- ja SM MXC/A-luokan harjoitukset, aika-ajon sekä kilpailuerät. Materiaalia tuli tosi hyvin. Seuraavaksi olikin vuorossa koostevideoiden teko.

On todettava, että kyllä oli mukava katsoa etenkin naisten (SM MXD) ja nuorten (SM MXC/A) ajoa, koska Siilinjärven rata sopi molemmille luokille todella hyvin ja ajo oli sen myötä todella lennokasta ja näyttävää. Yleisökin varmasti tykkäsi.

Muutama vuosi sitten Motocross-lajiryhmä muutti sääntöjä siten, että kassarilla kilpailevat tytöt eivät enää saaneet kilpailla naisten luokassa, vaan heidän tuli ajaa poikien seassa kassariluokassa. Viimeisen parin vuoden aikana olemme nähneet, kuinka tuolta kassariluokasta nousee naisten luokkaan tosi vauhdikkaita nuoria naisia haastamaan aiempaa sukupolvea. Loistava esimerkki uudesta sukupolvesta on Melissa Mäntylä, edellisellä kaudella hän ajoi kassarilla ja tällä kaudella hän on tähän mennessä voittanut jokaisen naisten luokan kilpailuerän.

Nuorten luokassa nähtiin varmaan tasaisinta kilpailua pitkään aikaan, todella kovaa vääntöä sekä kärkikympissä että kympin ulkopuolella. Todella viihdyttävää katsottavaa. Ja tuo nätisti laulava kaksitahtinen on näin omaan korvaan oikein mukavaa kuunneltavaa, joskus saattaakin ihan vain jäädä kuuntelemaan ja itse kuvaaminen meinaa unohtua.

Lauantaina kilpailun jälkeen taivas avautui ja vettä rupesi tulemaan oikein kivasti ja paljon. Vesisade jatkui käytännössä yhtäjaksoisena aamuun saakka. Sunnuntaina sain kuvattua SM MX125 ja SM MX2-luokan harjoitukset ja aika-ajot, jonka jälkeen rupesi jälleen satamaan, ja käytännössä vettä tulikin koko loppupäivän ja vielä melkein puolet kotimatkastakin. Sunnuntaina ei tullut paljoa videokuvattua, mutta kisasta nautin joka tapauksessa. Kyllä oli hienoa vääntöä ja upeaa katsottavaa jokaisessa sunnuntain SM-luokassa.

Tällaisen erittäin mukavan viikonlopun jälkeen meikäläinen on taas intoa täynnä ja pohdinnassa on jo seuraava kilpailu. Salon motocross-liigaan ehkä pääsisi sunnuntaiksi, Orimattilan SM-kisaan ehkä molemmiksi päiviksi, mutta vielä ei voi varmaksi sanoa kumpaakaan.

Kuten kaikki tiedämme, myös motocross on parasta paikan päällä, joten ”pakkohan” se on johonkin kilpailuun päästä nauttimaan kilvanajon katsomisesta.

Hyvää kesää kaikille ja nähdään kisoissa.

Sivuston tarjoaa CrossiBlogi Racing Oy