Watercross Tahko 21.-22.7.2023

19.7.2023Tiedottaja

Moottorikelkkakilpailut keskellä kesää

Tulevana viikonloppuna on tarjolla yksi kesän erikoisimmista moottoriurheilulajeista, kun moottorikelkkojen Watercross kilpailut järjestetään nyt jo viidettä kertaa Tahkon upeissa maisemissa. Kuljettajia on ilmoittautunut mukaan ennätysmäärä, ja ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä järjestettävät kilpailut ovat saaneet ennakkoon positiivisen vastaanoton niin kuljettajilta kuin yleisöltä.

Tahkolla ajetaan kilpaa Open, SemiPro- ja Harraste-luokissa. Yhteensä kuljettajia nähdään viivalla 65 kappaletta.

Mistä on kyse?

Watercross on moottorikelkalla veden päällä ajettava neljän kelkan yhteislähtöinä ajettava kilpailu. Poijuilla merkattuun rataan kuuluu myös kisaerän aikana kierrettävät kaksi lisälenkkiä. Lisämausteen tuo mukanaan SemiPro ja Open-luokkien käytössä olevat hyppyrit, joista hypätään kisassa pisimmillään jopa 25-metrisiä loikkia.

Kuljettajat joutuvat taistelemaan luonnonlakeja vastaan pitääkseen moottorikelkkansa pinnalla, sillä moottorikelkkoja ei alkujaan ole tehty veden päällä ajettaviksi. Upotukset kuuluvat lajiin, joten nostolautat ovat kovassa käytössä. Ympäristöasioista on pidetty hyvin huolta ja kelkoissa käytetään biohajoavia-öljyjä ja polttoaineiden ja muiden nesteiden pääsy vesistöön on estetty takaiskuventtiilein.

Väliajalla maailmanennätysyrityksiä.

Lauantaina tapahtuman pääpäivänä kilpailun väliajoilla nähdään kaksi erillistä Guinnessin maailmanennätysyritystä veden päällä tapahtuvassa pituushypyssä. Vesijetillä nykyistä ennätystä lähtee rikkomaan ruotsalainen Jonathan Nilsson, joka pyrkii rikkomaan vuodesta 2004 saakka ranskalaisen Henry Chaletin nimissä olleen 17 metrin mittaisen ennätyksen.

Moottorikelkalla ennätysyritykseen lähtee Ivalosta lähtöisin oleva aiempina vuosina myös Tahkon Watercrossin voittanut Aki Pesonen. Nykyinen moottorikelkkojen pituushypyn 14,6 metrin ennätys on nykyisellään kanadalaisen Vance Irwinin nimissä.

Ensimmäistä kertaa Suomessa - Last Man Standing

Perjantain huipennuksena ajetaan ensimmäistä kertaa suomessa Last Man Standing -showlähtö. Kyseessä on noin 10 moottorikelkan yhteislähtö, jossa ajetaan lyhyttä rinkiä Tahkolahden matalassa päädyssä. Kaikille kuskeille on tankattu kelkkaan vain 2 litraa bensaa. Idea on erittäin yksinkertainen; se joka pysyy pisimpään pinnalla, voittaa kilpailun ja sen myötä 1000 € arvoisen sähkömopon. Last Man Standing onkin paljon enemmän taloudellisuusajoa, kuin nopeuskilpailua.

Alueelta löytyy myös hampurilais- ja makkaragrillit. Musiikkia tapahtuman aikana on soittamassa DJ Matti Airaksinen ja tapahtumakuulutuksesta vastaa kelkkapiireistä erittäin tuttu kaksikko Jarkko Ylläsjärvi ja Harri Kolehmainen.

Perjantaina kilpailut käynnistyvät kello 17.00 ja päättyvät noin 20.30

Lauantaina kilpailut käynnistyvät kello 12.00 ja päättyvät noin 17.00

Sivuston tarjoaa CrossiBlogi Racing Oy