Tampere Supercross huima kokemus Vesteriselle

17.11.2023Tiedottaja

Neljä vuotta sitten suomalaisluokassa Tampere Supercrossissa voittanut Matias Vesterinen nautti viikko sitten ensimmäisestä kansainvälisen pääluokan kilpailustaan, kun Suomen ainoa supercrosskilpailu teki odotetun paluun. Ruokolahtelaisen päiviin mahtui monenlaista rajusta kaatumisesta finaalipaikkaan.

Kuva: Antti Peltola, Tampere Supercross

Yhdeksäs Tampere Supercross järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen sisätiloissa perjantaina ja lauantaina 10.-11. marraskuuta. Edellisen kerran kansainvälinen kutsukilpailu oli estradilla loppuvuodesta 2019, kunnes korona jälkimaininkeineen pilasi järjestelyt pitkäksi aikaa. Kotimaisen offroad-väen yhdeksi vuoden päätapahtumaksi muodostunut Tampere Supercross palasi nyt väkevästi, sillä lauantai oli loppuunmyyty lähes 4000 katsojalla ja perjantainakin paikalla oli ennätysmäärä väkeä. Kahden päivän aikana supercrossin parissa ja sen yhteydessä järjestetyillä Offroad Expo -messuilla vieraili lähes 10000 kävijää.

- Oli todella hauska ja siisti tapahtuma. Odotin sitä etukäteen, ja sen takia lähdin ensimmäistä kertaa isojen pyörien luokkaan. Siitä se tunnelma siellä muodostuu, kun pienessä tilassa on paljon ihmisiä. Sellaista ei pääse kokemaan Suomessa missään muualla. Tunnelma oli mielettömän makea, Team Motopalvelun Matias Vesterinen hehkuttaa.

Imatran Moottorikerhon edustaja sijoittui menneellä kesäkaudella hopealle motocrossin MX2-luokan SM-sarjassa, missä hän voitti Suomen mestaruuden 2021. Välissä Vesterinen vietti vuoden varusmiespalveluksessa, jolloin ajomäärät romahtivat ja vielä menneenäkin kautena niitä tuli liian vähän SM-hopean saavuttamisesta huolimatta. Vesterinen on tottunut kilpailemaan 250-kuutioisella nelitahtisella KTM:llä, mutta Tampereen Supercrossiin hän otti käyttöönsä 350-kuutioisen nelitahtisen KTM:n. Se oli harkittu valinta, sillä edellisen ja ainoan kertansa Tampereella kilpaillut Vesterinen voitti suomalaiskuljettajien pikkuluokan lauantaina vuonna 2019. Nyt isommalla pyörällä hän pääsi kilpailun pääluokkaan, jossa oli mukana useita ulkomaalaisia kuljettajia - myös ammattilaisia - sekä maamme kovinta kaartia. Osa kuljettajista kävi ottamassa tuntumaa savipohjaiseen supercrossrataan vapaissa harjoituksissa kilpailua edeltäneenä keskiviikkona.

- Minua jopa jännitti ennen kisaa, että tuleeko ajamisestani mitään niin vähillä treenitunneilla. Olin ajanut puoleentoista kuukauteen ehkä viisi tuntia ja supercrossia vain pari päivää Viron hallissa sekä hiukan Imatran hallissa. Supercross on myös hyvin erilainen laji kuin motocross.

- Tampereen rata oli keskiviikkona todella pehmeä ja urainen, mutta kisassa selvästi kovempi ja siten parempi, vaikka oli siellä silloinkin pehmeitä kohtia. Silloin 2019 rata oli kova ja liukas, nyt se ”liimasi” renkaat pintaan kiinni.

Parempaa ajoa ja Kullaksen seurantaa

Vesterinen selvitti perjantaina tiensä karsintaerien kautta myöhäisillan finaaliin ollen siinä yhdeksäs. Finaalipaikka oli hänen tavoitteensa. Lauantaina matka loppui last chance -erään.

- Tiedän, että osaan ajaa, mutta homma ei ollut ihan hanskassani koko aikaa. Supercross vain on erilaista kuin tavallinen crossi. Olisi pitänyt päästä treenaamaan ”superia” enemmän, mutta pääasia, että hauskaa oli. Odotan jo ensi vuotta, Vesterinen kertoo innoissaan.

- Kisan taso oli kovin, mitä on ollut. Mukana oli muun muassa useita amerikkalaisia ja espanjalainen Jorge Zaragoza, jotka ajavat ammatikseen. Kummatkin päivät voittanut Harri Kullas veti mielettömän kovaa. En käsitä, miten hän pystyi nousemaan lauantaina voittoon kaaduttuaan lähtömutkassa. Ajattelin kavereideni kanssa, että hän voi päästä kolmanneksi, mutta hänhän tosiaan voitti. Oli todella makeaa seurata sitä katsomosta.

Rajusti nurin

Motocrossiin verrattuna supercrossissa ajetaan useita lyhyitä, muutaman kierroksen eriä ja yksi finaali, startti on todella ratkaiseva, rata on lyhyt ja kapea, erilaisia hyppyreitä ja patteja on jatkuvasti. Keskittymisen pitää olla kunnossa koko ajan ja hyppyreihin on osuttava tarkasti rytmin säilyttämiseksi. Kuljettajia on vähemmän kuin motocrossissa, mutta kanssakilpailijat ovat lähellä. Virheitä tapahtuu helposti, ja ne kostautuvat helposti.

- Ajoni parani päivien mittaan. Aluksi oli kuitenkin todella vaikeaa. Virheitä tuli paljon. Se johtui varmasti ajotuntien vähyydestä. Kaikilla suomalaiskuskeilla saisi olla enemmän ajoa alla tuollaisella radalla ennen kisaa. En itsekään ollut oikeastaan ajanut supercrossin pienten pattien suoraa ennen. Se oli erittäin vaikea. Ei ollut varmuutta mennä sitä kovalla vauhdilla. Hidastin siihen älyttömästi. Se oli kuitenkin pitkä suora ja isossa roolissa radalla, Vesterinen kuvailee.

- Tulihan sitä viihdytettyä yleisöä, kun näytin perjantaina, miten kaadutaan kunnolla. Radalla oli perättäin tupla- ja triplahyppyrit, joissa lensin triplasta ilmassa etukautta ympäri toisessa karsintaerässäni. Olin koko ajan ajanut oikeaa reunaa, mutta viimeisellä kierroksella vedin keskemmältä pehmeästä urasta. Lopulta minulle ei käynyt muuta kuin sattui pirusti ja paikat menivät jumiin. Pyörästäni meni sen sijaan muun muassa etuvanne ja T-kappaleet ”solmuun”.

- Lauantaina katsoin ensimmäisen karsintaeräni lähtöpuomilla, että olen ainoa suomalainen. Se motivoi. Onnistuin startissa ja olin rytmisuoralla kolmantena, mutta sitä seuranneessa mutkassa minulla oli liian iso vaihde. Pyöräni booasi ja hyppäsin isossa maalituplassa suoraan vastamäkeen ja kaaduin. Ajelin sitten pois radalta ja keskityin seuraaviin eriin. Finaalipaikkaa ei enää tullut.

Sähköpyörä vakuutti

Espanjalainen Jorge Zaragoza ja norjalainen Runar Sudmann kiinnittivät Tampere Supercrossin pääluokassa huomiota kilpailemalla ensimmäistä kertaa sähkömotocrosspyörillä. Motocrossin MM-sarjassakin pisteille perinteisellä polttomoottoripyörällä ajanut Zaragoza oli kovassa vedossa, sillä hän sijoittui kummankin päivän finaaleissa kolmanneksi.

- Näytti sähköpyörä lähtevän starteissa nopeasti ja Zaragoza veikin melkein kaikki lähdöt. Treeneissä oli jännää, kun ajoin itse välillä hiljaa ja yhtäkkiä takaa kuului vain suhinaa, kun hän lähestyi. Olen katsonut paljon videoita sähköpyörästä, että nopea se on. Toivottavasti pääsen itsekin jossain kohtaa kokeilemaan, Vesterinen toivoo.

- En usko, että kaikilla kuskeilla on vielä viiden vuoden päästä sähköpyöriä. Jotain fiilistäkin siitä puuttuu. Olisihan se tylsää ”huudattaa” sähköpyöriä Tampere Supercrossin avajaisissa, kun ei kuulu mitään meteliä.

Vesterisen ensi kauden suunnitelmat ovat hahmottumassa, ja hän jatkaa kilpauraansa. Myös ajotreenimääriä on tarkoitus kasvattaa. Työkiireiden takia ne jäivät kaivinkoneenkuljettajalla vähiin, mikä ei sovi Vesteriselle. On tuskallista käydä kisoissa, kun kunto ei kestä.

---

Tulokset
Tampere Supercross, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Tampere, perjantai 10.11.2023.

Tampere Supercross:
1. Harri Kullas, FIN, Yamaha, 10:18.715
2. Jere Haavisto, FIN, KTM, +21.226
3. Jorge Zaragoza, ESP, Stark Varg, +30.922
4. Chase Marquier, USA, KTM, +1 kierros
5. Cade Clason, USA, KTM, +1kier.
...9. Matias Vesterinen, IMK, KTM, Team Motopalvelu, +2 kier.

SX2-luokka:
1. Miro Varjonen, TMK, Husqvarna, 6:42.678
2. Simo Koskinen, HMK, Husqvarna, 19.154
3. Miro Niemi, HeMK, Kawasaki, +20.444

Tampere Supercross, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Tampere, lauantai 11.11.2023.

Tampere Supercross:
1. Harri Kullas, FIN, Yamaha, 10:17.889
2. Cade Clason, USA, KTM, +2.990
3. Jorge Zaragoza, ESP, Stark Varg, +10.975
4. Luke Neese, USA, Fantic, +17.723
5. Josh Cartwright, USA, Kawasaki, +37.047
Matias Vesterinen, IMK, KTM, Team Motopalvelu ei finaalissa.

Tampere Dominator:
1. Harri Kullas, FIN, Yamaha, 50 pistettä
2. Jorge Zaragoza, ESP, Stark Varg, 40p.
3. Cade Clason, USA, KTM, 38p.
4. Chase Marquier, USA, KTM, 33p.
5. Jere Haavisto, FIN, KTM, 31p.
...12. Matias Vesterinen, IMK, KTM, Team Motopalvelu, 12p.

SX2-luokka:
1. Miro Varjonen, TMK, Husqvarna, 6:39.058
2. Aaro Menna, TMK, Honda, +10.614
3. Miro Niemi, HeMK, Kawasaki, +12.002

Kaikki tulokset:
https://beta.speedhive.com/events/2462818

-Matias Vesterisen tiedotus

Sivuston tarjoaa CrossiBlogi Racing Oy