Speedway

Lajikuvaus

Speedway on moottoripyöräilylaji, jota ajetaan soran ja saven sekoitepinnoitteisella, ovaalin muotoisella noin 300-400 metriä pitkällä radalla. Rata on leveydeltään 10-16 metriä ja on 1,2 metriä korkean laidan ympäröimä. Radasta mahdollisesti irtoavaa pölyä hallitaan sen kastelulla harjoitus- ja kilpailutapahtumien aikana.

Pyörien kiihtyvyys on luokkaa 3,0 s/100 km/h, mutta huippunopeudet pysyvät 90-115 km/h välimaastossa. Suomen radoilla rataennätykset kertovat minuutin (neljä kierrosta) pituisen kilpailuerän keskinopeudeksi noin 75 km/h. Kyseessä on kovista nopeuksista huolimatta myös taitolaji, joka vaatii erityisesti tasapainoa ja nopeaa reagointikykyä vaihtuviin tilanteisiin. Varsinkin, kun pyörissä ei ole turvallisuussyistä lainkaan jarruja.

Pyörien voimanlähteenä käytetään metanolista käyttövoimansa ja risiiniöljystä voitelunsa saavaa 500cc yksisylinteristä, nelitahtista moottoria. Pyörän painon alaraja on 77 kg ja moottori tuottaa säädöistä riippuen 65-80 hevosvoimaa. Voiteluainetta on moottorissa kerrallaan noin 0,8 litraa ja polttoainetta noin 1-1,5 litraa tankin koosta riippuen. Moottoreihin on myös asennettu huohottimen yhteyteen öljynkeräystankit ylivuotojen varalta, joiden tilavuus on 0,3 litraa. Moottorit ovat ilmajäähdytteisiä, eikä niissä käytetä jäähdytysnesteitä.

Ratalajien ympäristövaikutukset ovat vähäisiä. Polttoaineena käytettävä metanoli palaa puhtaasti muodostaen vesihöyryä. Voiteluaineena yleisesti käytettävä risiiniöljy on luonnontuote ja kierrätetään käytön jälkeen keräyspisteiden kautta. Pyöriin on asennettu esitestatut äänenvaimentimet. Äänitasot asetetaan viideksi vuodeksi kerrallaan ja vuosien 2015-2019 aikana yhden pyörän tuottama maksimimelu ei ylitä 115 desibeliä (112db +- 3 db). Mahdollisissa onnettomuus- ja vahinkotapauksissa käytetään erilaisia imeytysaineita ympäristön suojelemiseksi.

Kilpailutapahtuma koostuu eristä, joissa ajaa kerrallaan neljä kuljettajaa. Yhdessä kilpailutapahtumassa on eriä 15-25 kappaletta, jotka kestävät 50-70 sekuntia. Yksittäinen kilpailutapahtuma kestää sen tarkoituksesta riippuen 1-3 tuntia. Harjoitustapahtuma noudattaa aikataulultaan samoja linjoja, kuitenkin varsinaisen ajamisen jäädessä lyhyempikestoisiksi pätkiksi. Pääasiallisesti yksittäisen speedwayradan käyttö painottuu harjoitustoimintaan, jonka lisäksi vuosittain järjestetään 1-4 kilpailua.

Lähde: Suomen Moottoriliitto ry / Speedway lajikuvaus

Sivuston tarjoaa CrossiBlogi Racing Oy